Inspiratie les ondernemerschap

januari 8, 2019 0 Door Wilco Herrema

Vaak zeggen onze studenten dat ze rijk willen worden, maar als je vraagt wat ze er al aan gedaan hebben, blijft het angstvallig stil. Met deze les wil ik de student activeren. De student duidelijk maken dat ondernemen nu begint, meteen, op dit moment.

In de les moeten de studenten beschikking hebben over internet. Dat kan een computerlokaal zijn, of laptops, maar het kan ook gewoon hun smartphone zijn. (worden die tenminste nuttig gebruikt tijdens je les)

  1. We geven de student opdracht te gaan zoeken naar inkoop van goederen, waarbij we ze een fictief budget van €10.000,- geven. Geef ze de tip dat inkopen internationaal is tegenwoordig, dus dat Engels een betere zoektaal is. Evt. wijs je de studenten de verwijzing naar alibaba.com (dus niet aliexpress) Laat ze uitwerken welk product ze in welke aantallen zouden kunnen inkopen.
  2. Dan gaan ze ook op het net de winkelprijs bij de bekende detailhandel in Nederland. (ze mogen de hoogste prijs uitzoeken)
  3. Bepaal voor jezelf dan een verkoopprijs van 70% van die winkelwaarde. Bedenk dat je dan zelf nog BTW moet afdragen , dus haal die af van jouw netto verkoopprijs.
  4. Hoeveel aan netto opbrengst leveren de door jou “ingekochte” producten dan op?
  5. Trek je €10.000,- inkoop er af en bepaal je netto opbrengst.

Voor alle stappen moeten de gebruikte sites zijn toegevoegd. Alles moet herhaalbaar zijn.

Op het eind van de les wordt bepaald wie de meeste opbrengst heeft gekregen.

Een aantal jaren geleden kwam een student van mij op deze manier aan een nettowinst van bijna €500.000,- . Mijn koploper tot nu toe.

Een andere student kwam de sokken tegen die zijn vader verkocht op de zwarte markt en in Duitsland inkocht. Nu is zijn vader importeur voor Nederland. Koopt containers sokken in China

Bespreek met je studenten hoe de verschillen verklaarbaar zijn. Bv. 

  • Merkartikelen leveren weinig winst op.
  • Op een grote inkoopprijs per stuk, blijkt veel minder winst te behalen.
  • In Europa inkopen is duur, ook bij groothandels
  • Zou je dit ook vanavond nog kunnen doen. Voor slechts een klein bedrag? Voor €200,- kun je al behoorlijk inkopen. En die Chinezen regelen shipping en alles.

De echte ondernemertjes in spee, zullen het voelen kriebelen. En een aantal van hen zullen het doen. Dan hebben zij de eerste stap naar volwassen ondernemerschap genomen. Alles wat ze nu spelen is ervaring voor later, als het om serieuzere bedragen gaat